Ph.d.-forløbet på KU
På de nedenstående sider kan du finde information om forskellige dele af ph.d.-forløbet.
Forskeruddannelsen er i princippet en betalingsuddannelse, idet universitetet i hvert enkelt tilfælde skal have dækket sine omkostninger. Typisk har fakulteterne fastsat standardtakster, der dog kan afviges, f.eks. hvis et konkret forskningsprojekt er særligt kostbart.
Til dækning af den studerendes leveomkostninger udbyder fakulteterne et begrænset antal stipendier, der kan søges efter opslag. Der er normalt tale om 3-årige ansættelsesforhold i overensstemmelse med et særligt protokollat til AC-overenskomsten.
Tilsvarende ph.d.-stipendier ydes også af forskningsrådene og andre offentlige institutioner og private fonde, ofte dog i forbindelse med større forskningsprojekter eller til løsning af specifikke forskningsopgaver.
Opnås et ph.d.-stipendium, vil det normalt også inkludere dækning af uddannelsesudgiften til universitetet. Vær opmærksom på at uddannelsesudgiften varierer mellem fakulteterne – se nærmere på de enkelte ph.d.-skoler.
I forbindelse med stipendiet vil den studerende også blive tilbudt arbejde svarende til 840 timer (svarende til et halvt års arbejde) i løbet af de tre år.
Indskrivning som ph.d.-studerende sker efter ansøgning til det relevante fakultet. Ansøgningsfrister og procedure fremgår af de enkelte fakulteters ph.d.-hjemmesider.
Der lægges vægt på ansøgerens faglige kvalifikationer, forskningsprojektets karakter, herunder på hvilken måde det kan indgå i det pågældende faglige miljøs forskningsplaner samt på, om der foreligger de fornødne ressourcer, herunder vejledningskapacitet til at kunne påtage sig uddannelsesopgaven.
Det er af afgørende betydning, at finansieringen af studiet er sikret, da indskrivningen forpligter universitetet til at stille de nødvendige ressourcer til rådighed, for at studiet kan gennemføres på forsvarlig vis.
Det tilrådes at kontakte det faglige miljø og gennemdrøfte forskningsprojektet og studiemulighederne inden færdiggørelse og indsendelse af indskrivningsansøgningen. Det er muligt og ofte hensigtsmæssigt at indsende ansøgning om indskrivning samtidig med ansøgning om forskerstipendium. Det er erfaringsmæssigt en relativt stor og tidskrævende opgave at udarbejde en god ansøgning.
Ved indskrivningen tildeles hver ph.d.-studerende en hovedvejleder. Dette vil være en forsker på minimum lektorniveau, som er ansat på universitetet. Ud over at yde faglig og studiemæssig vejledning skal denne påse, at studiet, herunder planlagt kursusdeltagelse, forløber tilfredsstillende og skrider planmæssigt fremad.
I løbet af uddannelsen, skal hovedvejlederen som minimum gennemføre regelmæssige vurderinger af studieforløbet. Hvis den studerende følger en ordinær uddannelse ligger vurderingerne 26. mdr., 14 mdr. og 6 måneder inden ph.d.-uddannelsens afslutning.
Hovedvejleder har desuden et særligt ansvar for, at du får mulighed for at skabe kontakter til aktive forskere uden for KU.
KU lægger stor vægt på god vejledning og har derfor udviklet en folder om god vejledning; Læs mere om ph.d.-vejledning på KU i disse to foldere:
Som en del af ph.d.-uddannelsen på Københavns Universitet skal du gennemføre ca. 30 ECTS ph.d.-kurser eller lignende uddannelseselementer svarende til et halvt års studieindsats. Disse kurser kan enten gennemføres på KU eller på andre universiteter i ind- eller udlandet.
Kurserne kan være af specifik faglig karakter eller af generel, forskningsrelevant karakter, f.eks. artikelskrivning på engelsk, forskningsetik eller patentering. Derudover er det obligatorisk for alle ph.d.-studerende på Københavns Universitet at gennemføre og bestå i kursus i etik og god videnskabelig praksis.
De danske universiteter har indgået en aftale om ph.d.-kurser, hvilket gør det lettere for ph.d.-studerende at tage ph.d.-kurser på tværs af de danske universiteter.
Du kan finde ph.d.-kurser fra alle danske universiteter på phdcourses.dk
På Københavns Universitet foretages der som hovedregel 3 regelmæssige evalueringer i løbet af det ordinære forløb. De regelmæssige vurderinger gennemføres med intervallerne 26. mdr., 14. mdr. og 6 mdr. inden ph.d.-studiets afslutning.
For de fleksible ordninger skal de regelmæssige vurderinger gennemføres med følgende intervaller (måneder) inden ph.d.-studiets afslutning:
4+4: 38, 26, 14, 6
3+5: 50, 38, 26, 14, 6
De enkelte fakulteter har mulighed for selv at fastsætte yderligere regler for de regelmæssige evalueringer.
Senest ved udløbet af den 3-årige indskrivningsperiode udfærdiger vejlederen en samlet udtalelse om, hvorvidt studieforløbet har været tilfredsstillende, ligesom den færdige afhandling indleveres til bedømmelse.
Et bedømmelsesudvalg på 3 fagkyndige, hvoraf to skal være udefrakommende og hvori vejledere ikke kan deltage, bedømmer afhandlingen og et afsluttende mundtligt forsvar og indstiller til et akademisk råd, om det skal tildele ph.d.-graden.
Inden det afsluttende forsvar skal afhandlingen fremlægges, så den er tilgængelig for interesserede, der også vil have mulighed for at ytre sig under det mundtlige forsvar. Når det akademiske råd har tildelt ph.d.-graden udfærdiges et bevis på dansk og engelsk.